top of page
  • Writer's pictureOidipus ry

Opiskeluvinkkejä hakijoille

Kevään yhteishaku on jälleen käynnissä ja oidipuslaiset haluavatkin auttaa kokelaita omilla opiskeluvinkeillään. Tässä lista opiskeluvinkeistä, joita voit käyttää apuna kevään aherruksessa:


1. Usko ja luota itseesi. Tämä on kaikista tärkeintä, koska jollet usko itseesi niin et luultavasti tule pärjäämäänkään kovin pitkälle. Älä myöskään anna pienien sisäänpääsyprosenttien lannistaa sinua, aina joku pääsee psykalle niistä huolimatta.


2. Lukusuunnitelma ja -rutiini. On erittäin tärkeää suunnitella ja aikatauluttaa omat lukemisensa koko keväälle. Jos päivätavoitteet ahdistavat tai niissä ei pysy niin kokeile viikkotavoitteita. Voit myös tehdä sekä suunnitelmat jokaiselle päivälle että viikkotavoitteet. Muista rustata myös vapaapäiväsi suunnitelmaan!

3. Pidä miellekkäitä vapaapäiviä. Sisällytä joka viikkoon ainakin yksi vapaapäivä. On kuviteltua luulla, että vapaapäivä olisi pois lukemisistasi. Päinvastoin, vapaapäivän jälkeen olet tuotteliaampi ja sinulla on myös enemmän energiaa ja motivaatiota lukea! 4. Hyvinvointi. Pidä itsestäsi huolta pääsykoeprosessin aikana. Liikunnan, terveellisen ravinnon, unen ja vapaa-ajan merkitystä ei voi koskaan painottaa liikaa. Ilman koko tätä pakettia voi olla hankala pitää pää kylmänä viimeisissä loppurutistuksissa ja itse koetilanteessa.


5. Vertaistuki prosessin aikana on korvaamaton. Muiden samassa tilanteessa olevien kanssa keskustelu, tsemppaus ja yhdessä lukeminen auttavat. 6. Motivaatio ja positiivinen vire. Lukuprosessin aikana tulee varmasti hetkiä, jolloin usko itseen ja koko prosessiin meinaa loppua. Tällöin on hyvä tehdä esimerkiksi mielikuvaharjoitteita siitä tilanteesta, kun opintopolussa lukee ''opiskelupaikka myönnetty'' tai esimerkiksi siitä, millainen olisi ensimmäinen koulupäivä. Musiikin kuuntelu ja eri ainejärjestöjen sosiaalisten medioiden tarkastelu antaa myös paljon voimaa ja innostusta! 7. Käytä erilaisia opiskelutekniikoita. Vain niin voit löytää ne opiskelutekniikat, jotka sopivat parhaiten just sulle. Jos olet löytänyt jo oman opiskelutekniikan/-tekniikat, on suositeltua käyttää sitä niin oppii parhaiten. 8. Älä luovuta. Jos yhtenä päivänä lukeminen ei onnistu niin seuraavana päivänä voi jatkaa paremmalla menestyksellä. Älä lannistu ja muista myös olla itsellesi armollinen.


9. Laatu korvaa määrän. Lue mielummin 4-6 h laadukkaasti kuin 10-12 h ''hauki on kala'' - tyylillä. 10. Aseta välitavoitteita ja palkitse itsesi, kun saavutat ne. On myös sallittua ja erittäin suositeltavaa luvata itsellesi jokin palkinto tekemästäsi työstä, kun koulupaikka avautuu. Tässä vielä konkreettisia lukuvinkkejä materiaaleihin: - asioiden syvällinen ymmärrys - asioiden selittäminen itselle tai muille - asioiden selittäminen toisin sanoin (ei kannata kopioida suoraan materiaalin lauseita, koska näin et välttämättä ymmärrä itse tekstiä) - syy- ja seuraussuhteiden etsiminen - muistiinpanojen kirjoittaminen - tiivistelmät - käsitekartat - flashcardit - opettelu, muistipeli, alias... - värikoodit (esim. tutkija/teoreetikko tietyllä värillä, tutkimustulos tietyllä, johtopäätös tietyllä, prosenttiosuus tai muu luku tietyllä jne...) - oman osaamisen testaus !!! Esimerkiksi harjoituskokeet. - materiaalien läpikäynti eri tyyleillä - esimerkiksi artikkeleiden kanssa aluksi luet artikkelin läpi ja pyrit ymmärtämään mitä tekstissä sanotaan, sitten alle-/yliviivaat värikoodein tärkeät pointit, sitten käsitekarttoja, sitten post it-lappuja/flascardeja jne. - materiaalien äänittäminen ja äänitysten kuuntelu (tässäkin toimii paremmin, jos äänität oppimaasi, ei koko artikkelia yhtenään)


Jos jokin askarruttaa, kaipaat apuja tai vaikkapa ihan vaan vertaistukea kovaan koitokseen niin laita meille viestiä vaikka instagramissa tai sähköpostiosoitteeseen oidipusry@gmail.com. Autamme mielellämme, mikäli vain pystytään!

Hurjasti tsemppiä kaikille!!



110 views0 comments

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page